Minden várakozást felülmúlt 2022-ben a magyar turizmus teljesítménye: az ágazat továbbra is emelkedő pályán mozog, így a szektor teljesítménye idén meghaladhatja a 2019-es rekordévben elért eredményeket – mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) igazgatóságának elnöke.
Szerző(k): Varga CsengeVéget ért Az Év Hotele Közönségszavazás 5. évadának döntője, melyben 28 vidéki szálláshely versenyzett a közönség szavazataiért. A nézők januárban két hétig voksolhattak a Top10-be jutott helyekre.
Szerző(k): Varga CsengeNévtelen üzzemmódban nyitottak újra a kazahsztáni, eddig McDonald's márkanév alatt futó gyorséttermek. Az amerikai gyorsétteremlánc korábban "ellátási problémákra" hivatkozva vonult ki a piacról. Jönnek helyettük a "marha finom", és a "csízburger" fantázianevű ínyencségek.
Szerző(k): Hegedűs SzabolcsJó évet zárhatnak a kereskedelmi szálláshelyek 2022-ben. A KSH novemberi adatai szerint nőtt a látogatók és a vendégéjszakák száma is. Ám a nagy kihívás még hátra van, 2023 első fele nagy rizikót hordoz mindenki számára.
Szerző(k): Sz.Horváth ZsoltBezárások, korlátozott nyitva tartások lehetnek, de kényszereladási hullám nem várható a kereskedelmi és turisztikai célú ingatlanok piacán. A tavalyi év kifejezetten jól sikerült a szálláshelyek számára, 2023 első felét pedig szeretné mindenki túlélni.
Szerző(k): Sz.Horváth Zsolt2022 végére tovább erősödött a harmadik negyedévben kezdődő munkavállalói aktivitás. Az ország minden vármegyéjében emelkedett a meghirdetett pozíciókra leadott jelentkezések száma: az előző év azonos időszakához képest 34 százalékos növekedés történt. Ezzel párhuzamosan a feladott álláshirdetések mennyisége 17 százalékot csökkent, a legintenzívebben Zala és Nógrád vármegyében, valamint a fővárosban – derült ki a Profession.hu negyedéves jelentéséből.
Szerző(k): Horváth TiborMinden nagyon megdrágult, és az étterem ma valahol egy picit luxussá vált, legalábbis az átlagfizetésűek számára mindenképpen – jelentette ki Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke a Napi.hu podcastjában. Szerinte a tömeges bezárások, amelyet korábban vártak, talán elkerülhető, ma már ezt nem venné biztosra, de a szálloda- és vendéglátóipart külön kell választani, mert teljesen másképp működnek.
Szerző(k): Károly Gábor, Gáll CsongorSzomszédunknál az év elejétől a borravaló mértéke legfeljebb 15 százalék lehet, és fel kell tüntetni az éttermi, kávézói nyugtán, hogy a vendég adott-e borravalót, és ha igen, mennyit.
Szerző(k): Economx